La importància de les revisions ginecològiques

La importància de les revisions ginecològiques per prevenir el càncer de coll d’úter

Segons la Societat Americana del Càncer, el càncer de coll d’úter és el quart càncer més freqüent a les dones de tot el món. Aquest tumor es desenvolupa generalment després de la menopausa, i és més habitual en dones amb edats compreses entre 45 i 65 anys. Tot i això, gràcies a la revisió ginecològica periòdica i a la detecció precoç, el càncer de coll d’úter és un dels més prevenibles.

El càncer de coll uterí es produeix quan creixen cèl·lules anormals al coll uterí, que és la part inferior de l’úter que es connecta amb la vagina. Aquestes cèl·lules anormals es poden estendre a altres parts del cos i causar greus problemes de salut.

Hi ha diversos factors de risc per al càncer de coll uterí, com la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), el tabaquisme i un sistema immunitari debilitat. No obstant això, el VPH és, de molt, la causa més comuna de càncer de coll uterí.

El VPH és un grup de virus que es transmet per contacte sexual. Hi ha més de 150 tipus de VPH, i alguns poden causar càncer

La majoria de les dones amb VPH no desenvolupen càncer de coll uterí, però en alguns casos el virus pot provocar el desenvolupament de cèl·lules anormals al coll uterí. Aquestes cèl·lules anormals es poden acabar convertint en càncer si no es tracten.

La citologia, o l’estudi de les cèl·lules, és clau per a la salut de la dona, ja que pot trobar signes primerencs d’advertència d’anomalies al coll uterí. A més, la revisió ginecològica i les proves de Papanicolaou poden ajudar a detectar aquestes cèl·lules anormals a temps, abans que es converteixin en càncer. El tractament del càncer de coll uterí és més eficaç quan la malaltia es detecta en les primeres fases.

Si us preocupa el risc de desenvolupar un càncer de coll d’úter, o si teniu símptomes que puguin estar relacionats amb la malaltia, visita el teu ginecòleg a Girona.

Contacta'ns per Whatsapp