primer estudi mamogràfic

Quan he de realitzar el meu primer estudi mamogràfic?

Actualment, el més acceptat en la comunitat científica internacional és realitzar el primer estudi mamogràfic al voltant dels 35 anys en dones asimptomàtiques. En funció del patró mamogràfic obtingut es decidirà quantes mamografies han de realitzar-se fins als quaranta anys. A partir d’aquesta edat es recomanen els controls anuals, encara que els programes de cribratge poblacional controlen a les dones cada dos anys.

El límit superior d’edat està en discussió (els programes de cribratge es limiten a dones d’edat inferior als 60 o 65 anys). Donat el benefici del diagnòstic precoç del càncer a qualsevol edat, la mamografia està justificada almenys bianualment o anualment en cas de sins amb patrons mamogràfics complexos i sempre que la dona estigui amb bon estat general i la prova no suposi cap inconvenient per a ella.


La mamografia és fiable al 100%?

 

Si l’estudi mamogràfic és negatiu (no sospita càncer) la probabilitat que existeixi un càncer inadvertit és molt estranya, però de cada 100 càncers és possible que fins a 10 puguin ser indetectables per mamografia.

Això ocorre sobretot quan la mamografia mostra patrons dels anomenats densos. En aquests casos, la combinació de la mamografia amb l’exploració clínica de la mama per personal especialitzat, l’estudi ecogràfic de la mama i la punció citològica de qualsevol anomalia detectada, ens portarà a una capacitat de diagnòstic del càncer de mama que varia del 95 al 99% dels casos.

 

Cada quant han de realitzar-se les mamografies? És perillós fer-ne moltes?

 

La periodicitat ideal del primer estudi mamogràfic està en discussió, encara que ningú posa en dubte els beneficis d’un control anual o biennal.

En alguns casos, han de fer-se controls a períodes més curts, al cap de quatre, sis, vuit, deu mesos, depenent de cada cas i que s’hagi de realitzar un control evolutiu d’alguna imatge.

Cap estudi científic ha demostrat que la mamografia periòdica creï cap perjudici a curt ni a llarg termini, salvant la molèstia inherent a la compressió necessària per a un correcte estudi.

Aquestes dades estan fonamentades en seguiments durant períodes superiors als 20-25 anys a dones estudiades anualment amb mamografia, realitzats amb aparells més antics que els actuals, que ja en el seu moment irradiaven poc i actualment irradien unes 20 vegades menys que els models inicials.

S’ha calculat que si la mamografia arribés a produir algun càncer en les dones estudiades, per cadascun d’ells, hauríem diagnosticat almenys entre 80 i 120 càncers precoçment, per la qual cosa el balanç entre risc-benefici és clarament positiu per a la mamografia.

Davant qualsevol dubte, contacta amb nosaltres.

Contacta'ns per Whatsapp

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris. En continuar navegant considerem que acceptes el seu ús. Política de cookies

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca