osteoporosi

Com es pot prevenir l’osteoporosi? Consells per cuidar els ossos

L’osteoporosi és una malaltia silenciosa que disminueix la densitat dels ossos i els fa més fràgils, per la qual cosa augmenta el risc de patir fractures.

Quins factors augmenten el risc d’osteoporosi?

Al llarg dels anys, hi ha diversos factors de risc que poden contribuir al desenvolupament de l’osteoporosi en dones. Alguns inclouen antecedents familiars d’osteoporosi, una dieta deficient en calci i vitamina D, consum excessiu d’alcohol, tabaquisme, manca d’activitat física i ús prolongat de certs medicaments.

Quins són els símptomes?

A les etapes inicials, l’osteoporosi generalment no presenta símptomes evidents. No obstant això, a mesura que avança, poden aparèixer símptomes com el dolor ossi persistent, especialment a l’esquena, maluc o canell, i fins i tot amb microfractures.

Si experimenteu algun d’aquests símptomes, és important que consulteu el vostre ginecòleg per a una avaluació i diagnòstic precís.

Com puc reduir el risc?

Per reduir el risc d’osteoporosi, és crucial adoptar un enfocament integral en la cura de la salut òssia. Aquí hi ha algunes mesures que pots prendre:

  1. Mantingues una dieta equilibrada: assegura’t de consumir suficient calci i vitamina D a través d’aliments com productes lactis, peix, vegetals de fulla verda i suplements si és necessari.
  2. Realitza exercici regularment: l’exercici físic, especialment aquells que enforteixen els ossos, com l’entrenament de resistència i exercicis d’impacte, poden ajudar a mantenir la densitat òssia i enfortir els músculs.
  3. Evita hàbits perjudicials: el consum excessiu d’alcohol i el tabaquisme poden afeblir els ossos, així que és important limitar o evitar aquestes pràctiques.
  4. Consulta el teu ginecòleg: el teu metge especialista en ginecologia a Girona pot avaluar el teu cas i oferir-te recomanacions personalitzades.

Com es diagnostica?

El diagnòstic de l’osteoporosi es fa mitjançant una densitometria òssia, una prova que mesura la densitat mineral òssia. Pel que fa al tractament, pot incloure canvis en l’estil de vida, com ara una alimentació adequada i exercici, així com suplements de calci i vitamina D.

Contacta'ns per Whatsapp