miomes uterins

Què són els miomes uterins?

Els miomes uterins (o fibromes uterins) són una patologia femenina molt freqüent. En determinades edats arriba a afectar fins al 20% de les dones, encara que moltes d’elles no percebin cap símptoma. Són tumors originats en les fibres musculars de l’úter (o “matriu”).

Es desconeix perquè les fibres musculars es multipliquen ràpidament produint un tumor o nòdul que no té res a veure amb el càncer i que molt poques vegades es transforma en càncer. Quan aquests tumors es tallen semblen com una ceba, amb múltiples capes blanquinoses.

Els miomes uterins poden aparèixer en diferents parts de l’úter, poden ser únics o múltiples, grans o petits. La combinació de la grandària, número, i localització que produeix els símptomes (a vegades no existeixen símptomes). En molts casos no creixen i es mantenen estables durant anys o s’atrofien. Altres vegades la dona no s’assabenta que els té i es descobreixen per casualitat en l’exploració.

Els miomes voluminosos poden causar dolors intensos, hemorràgies irregulars entre les menstruacions, dolor amb el coit, incontinència d’orina i altres molèsties. A vegades els miomes són causants d’esterilitat per deformar la cavitat uterina o d’avortament en alguns casos.

El diagnòstic dels miomes no és difícil. A vegades la simple exploració genital és suficient. Altres vegades l’ecografia permet definir millor les característiques de l’úter.

Foto: de nikitabuida / Freepik

Contacta'ns per Whatsapp