El procés de maternitat comporta diversos canvis físics. Un dels més comuns és la incontinència urinària després del part, relacionada amb la debilitat del sòl pelvià. Aquesta situació no es limita només a dones que han donat a llum, també pot afectar en la menopausa o esportistes amb rutines d’alt esforç abdominal. No obstant això, hi ha formes de gestionar-la i superar-la.
Per entendre-ho millor, pensem en el sòl pelvià com una hamaca de músculs a la base del nostre abdomen que sosté òrgans vitals com la bufeta, l’úter i el recte. Aquesta “hamaca” pot debilitar-se amb esdeveniments com el part o l’envelliment, portant a condicions com la incontinència.
Algunes de les inquietuds més comunes són:
Per què en riure o esternudar sento que se m’escapa una gota de pipí?
Això es denomina incontinència d’esforç. Una manera de combatre-la és mitjançant els exercicis de Kegel, dissenyats específicament per enfortir el sòl pelvià.
És dolent contenir el pipí durant molt de temps?
Retenir l’orina pot estressar i debilitar encara més els músculs pelvians. És aconsellable acudir al bany quan se senti la necessitat per evitar més pressió i possibles infeccions.
Hi ha solucions quirúrgiques?
Tot i que la fisioteràpia i exercicis són els primers passos recomanats, hi ha situacions en què la cirurgia poden ajudar a tractar-la. Consulta al teu ginecòleg per conèixer la millor opció segons el teu cas.
Quins exercicis són aconsellables?
Caminar, la natació i el ioga centrat en el sòl pelvià són ideals. Evita els esports d’alt impacte, com els salts o aixecar pesos, ja que poden incrementar la incontinència.
Recorda que la incontinència urinària en la dona es pot tractar. Estar informada i buscar orientació professional són claus. Si persisteixen els dubtes, visita el teu ginecòleg a Girona a Centre ginecològic Gidona.