fallada ovàrica prematura

Causes i diagnòstic de la fallada ovàrica prematura

Anomenem insuficiència ovàrica quan els ovaris de la dona deixen de funcionar amb normalitat. Quan aquesta falla de la funció ovàrica ocorre abans dels quaranta anys, es denomina insuficiència o fallada ovàrica prematura.

Les dones amb fallada ovàrica prematura poden tenir menstruacions irregulars o bé no tenir-ne. Tot i que els signes de la insuficiència ovàrica poden ser similars als de la menopausa, amb irritabilitat, transtorn del son, sudoracions nocturnes o sequedat vaginal a causa de la manca d’estrògens, cal diferenciar-les per a poder tractar adequadament les seves conseqüències tant físiques, com psíquiques.

 

¿Per què ocorre la fallada ovàrica prematura?

 

Els òvuls, gàmetes femenins, són els responsables de la funció ovàrica reproductiva. Es produeixen durant el període embrionari, i les nenes neixen amb la quantitat d’òvuls que faran servir durant la resta de la seva vida.

A partir del naixement, el nombre d’òvuls comença a disminuir fins a la maduresa, que és quan s’esgoten els òvuls i s’entra en l’etapa de la menopausa. La menopausa és una etapa més de canvis en la qual la dona viurà almenys un terç de la seva vida sense que impliqui una pèrdua de feminitat.

De vegades, l’etapa de la menopausa s’avança per motius que tenen a veure amb aquest nombre d’òvuls inicials. Les causes poden ser genètiques o infeccioses. Algunes de les infeccions poden afectar el nombre d’òvuls en la dona per causes ambientals, físiques, de radiació o químiques, com per exemple, els tractaments per al càncer amb radiació o quimioteràpia.

Una tercera part de les fallades ovàriques es poden explicar per factors hereditaris. Per aquest motiu és important realitzar un estudi cromosòmic de cariotip i genètic de X fràgil (Mutació FMR1), sobretot si hi ha antecedents familiars, i que ens permeti assessorar reproductivament a altres membres del grup familiar.

A més de recollir informació sobre els antecedents familiars per a realitzar un diagnòstic, també caldrà una avaluació ginecològica, consistent en una ecografia i una analítica de sang, per tal de conèixer els nivells de l’hormona fol·liculostimulant (FSH, hormona estimulant del fol·licle o folitropina, per les seves sigles en anglès), fonamentals per un correcte funcionament dels ovaris.

Contacta'ns per Whatsapp