Endometriosi

Endometriosi: una malaltia benigna que afecta les dones en l’etapa reproductiva

L’endometriosi és una malaltia benigna que afecta les dones durant la vida reproductiva. Es produeix quan l’endometri, el teixit que recobreix l’interior de l’úter, se’n troba fora. Això pot passar a qualsevol part de l’abdomen, i fins i tot en llocs com el melic o els pulmons. Encara que s’està investigant el tema des de fa dècades, encara no hi ha una explicació concreta de per què algunes dones pateixen endometriosi i d’altres no.

L’endometriosi fa que el teixit similar a l’endometri es comporti com a tal durant cada cicle menstrual, s’engreixi, es trenqui i sang. No obstant això, com que aquest teixit no té forma de sortir del cos, queda atrapat.

L’endometriosi també pot provocar l’engrandiment dels ovaris i l’aparició de quists anomenats endometriomes. El teixit circumdant pot irritar-se, donant lloc a teixit cicatricial i adherències, o bandes de teixit fibrós que poden unir els teixits i òrgans pèlvics.

El dolor de l’endometriosi pot ésser intens, especialment durant els cicles menstruals. També són possibles problemes d’infertilitat. Afortunadament, hi ha tractaments eficaços.

Símptomes de l’endometriosi

  • Generalment no presenta cap símptoma, encara que poden aparèixer alguns dels següents:Dolor pèlvic.
  • Dolot abdominal quan no hi ha menstruació.
  • Dolor durant les relacions sexuals.
  • Menstruacions abundants o irregulars.
  • Fatiga, inflor, nàusees i vòmits, diarrea o restrenyiment, especialment durant els períodes menstruals especialment durant els períodes menstruals.
  • Problemes de fertilitat.

La intensitat del dolor no sempre és un bon indicador per valorar la gravetat del problema, ja que podríeu tenir endometriosi lleu però amb dolors intensos, però també endometriosi avançada amb poc o cap dolor.

Si experiments algun d’aquests símptomes, és important que visitis el teu ginecòleg a Girona perquè pugui diagnosticar la causa mitjançant una ecografia transvaginal i tractar-la adequadament. L’endometriosi es pot tractar sovint amb medicació o cirurgia, depenent de cada cas.

Encara que no té cura, hi ha tractaments que et poden ajudar a alleujar els símptomes. No ho dubtis i demana hora al Centre Ginecológic Gidona.

Contacta'ns per Whatsapp