L’ecografia morfològica, també coneguda com a ecografia de detall o ecografia estructural, és un estudi d’imatge que permet avaluar el desenvolupament del fetus i detectar possibles anomalies. És a dir, es tracta d’un examen no invasiu que utilitza ones d’ultrasò per crear imatges del fetus dins de l’úter.
Les principals àrees i aspectes que s’avaluen durant l’ecografia morfològica inclouen:
- Estructures Fetals: Es revisa l’anatomia fetal, inclòs el cervell, el cor, la columna vertebral, els ronyons, l’estómac i les extremitats, per assegurar-se que estiguin desenvolupant-se adequadament.
- Placenta: S’avalua la posició de la placenta dins de l’úter, cosa que és important per determinar si hi ha alguna complicació, com a placenta prèvia.
- Líquid Amniòtic: Es mesura la quantitat de líquid amniòtic al voltant del fetus, la qual cosa és crucial per al seu desenvolupament.
- Creixement Fetal: S’estima el pes i les dimensions del fetus per avaluar si el seu creixement és adequat per l’etapa de gestació en què es troba.
- Genitals i Sexe del Fetus: Si els futurs pares desitgen saber-ho, i si la posició del fetus ho permet, es pot determinar el sexe del nadó.
L’ecografia morfològica generalment es realitza entre les setmanes 20 i 22 de gestació. Durant aquest període, el fetus és prou gran i desenvolupat perquè els detalls anatòmics puguin ser visualitzats amb claredat, però encara no és tan gran per a dificultar la visualització de certes estructures. A més, és el moment en què les dones solen començar a sentir els moviments del fetus.
És important destacar que encara que l’ecografia morfològica és una eina valuosa per avaluar la salut i el desenvolupament del fetus, no totes les anomalies o condicions poden ser detectades a través d’aquest examen. És sempre recomanable seguir les indicacions del ginecòleg a càrrec del seguiment del teu embaràs.