dolor menstrual

El dolor menstrual. Què és la dismenorrea?

La paraula dismenorrea és el terme mèdic usat per a designar el dolor amb la menstruació. El dolor és de característiques molt variables, pot precedir o acompanyar el flux menstrual i prolongar després d’haver acabat aquesta. La intensitat del dolor és variable i sol presentar-se com rampes localitzats en el baix ventre que pot irradiar a zones properes.

Malalties de l’aparell genital femení

La dismenorrea pot ser l’expressió de molts processos, entre les quals la més important és l’endometriosi. Excepció feta d’aquests casos, la dismenorrea no s’acompanya de patologia orgànica definida i se sol denominar llavors dismenorrea essencial. La dismenorrea essencial afecta moltes dones joves i sol desaparèixer després d’un part. En alguns casos una dismenorrea essencial s’associa amb una dismenorrea per un procés patològic genital.

Tot i que la dismenorrea, en les forma lleus, afecta gairebé totes les dones, es parla d’ella quan el dolor adquireix intensitat important alterant l’activitat habitual femenina. Gairebé totes les dones tenen petites alteracions amb la menstruació, habitualment ben tolerades i que es denominen molimen perimenstrual o catamenial.

Per parlar de dismenorrea ha d’haver un dolor ben establert i que resulti incapacitant per a les tasques habituals (estudi, treball, exercici físic). La dismenorrea té repercussió en la vida personal i de relació, redueix el rendiment i arriba a crear trastorns psíquics. No menys important és la pèrdua de jornades laborals, el consum de medicaments i les repercussions d’aquest.

Per què es produeix la dismenorrea?

No se sap amb exactitud, però probablement està relacionat amb la producció excessiva de prostaglandines a l’interior de la cavitat uterina o pro un retard en l’eliminació de la menstruació i la autointoxicacion per aquestes prostaglandines.

En condicions normals aquestes hormones afavoreixen les contraccions uterines, la qual cosa explica els espasmes o rampes que acompanya la dismenorrea. És una situació semblant a un part. Quant triga temps expulsar la menstruació, les prostaglandines de la cavitat uterina passen al torrent circulatori i produeixen malestar, nàusees i altres molèsties que acompanyen la dismenorrea.

En moltes joves la menstruació es desprèn i roman hores autointoxicant el cos, fins que comença a fluir a l’exterior (fins que “trenca a reglar”), de manera que a mesura que el cos elimina les prostaglandines van desapareixent els símptomes.

Imatge: freepic.diller

Contacta'ns per Whatsapp