dolor de pits

Dolor de pits: quines són les causes més comunes?

El dolor de pits, conegut com a mastàlgia, és un símptoma comú que afecta al voltant del 70% de les dones. Generalment, es relaciona amb els canvis hormonals comuns de la dona com la menstruació, la síndrome premenstrual (SPM) o la menopausa, però en alguns casos, el dolor de pits pot estar relacionat amb altres situacions més greus com la mastitis durant la lactància, la presència de quistos, o fins i tot, el càncer de mama.

Causes comunes del dolor de pits

Una mica de sensibilitat en les mames és normal. Com comentàvem, les causes i símptomes més comuns de les molèsties als pits estan relacionats amb la menstruació i síndrome premenstrual de la dona, però de vegades, també existeixen situacions que no tenen res a veure amb la menstruació.

Per tant, el dolor de pits també es pot presentar per canvis hormonals a causa de:

  • Menopausa (llevat que la dona estigui prenent hormonoteràpia).
  • Embaràs: la sensibilitat tendeix a ser més comú durant el primer trimestre i en dones embarassades a primerenca edat.
  • L’inici de la pubertat, tant en nens com en nenes.
  • L’alletament del nadó. Poc després de tenir un nadó, les mames d’una dona poden resultar inflades amb llet, la qual cosa pot ser molt dolorós. Si també es presenta una zona d’enrogiment, és recomanable consultar amb el seu centre d’atenció ginecològica.
  • Els canvis fibroquístics a les mames també són una causa comuna de dolor mamari. El teixit mamari fibroquístic conté protuberàncies o quists que tendeixen a ser més sensibles, just abans del període menstrual.
  • Certs medicaments també poden causar dolor a les mames, com: l’oximetolona, la clorpromazina, els diürètics, preparacions amb digitàlics, la metildopa i l’espironolactona.

Símptomes

El dolor de mames pot ser cíclic, és a dir, quan el dolor es presenta amb un patró regular. Quan no és cíclic el dolor és constant i, per tant, aquest no es presenta de manera regular.

El dolor de mames cíclic sol estar relacionat amb el cicle menstrual i els canvis en els nivells hormonals. Els símptomes més freqüents són la inflor en les mames, la sensació de pesadesa o la formació d’embalums.

Generalment afecta persones d’entre 20 i 30 anys, així com a persones de quaranta anys que estan en la transició cap a la menopausa.

Més informació: Mayo Clinic

Contacta'ns per Whatsapp