Detecció càncer de mama

Detecció del càncer de mama

S’entén per càncer de mama al creixement anormal i incontrolat d’algunes de les cèl·lules que formen els conductes que condueixen o sintetitzen la llet materna.

Aquestes cèl·lules malignes a dividir-se sense control constitueixen un tumor que no para de créixer i que pot envair altres parts del cos: principalment els ganglis limfàtics axil·lars; i si el procés maligne no s’atura podrà afectar a més a altres òrgans com el pulmó, els ossos o el fetge.

¿Quina és la freqüència del càncer de mama?

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent de les dones occidentals. A Espanya es diagnostiquen uns 16.000 nous casos anuals, principalment en dones postmenopàusiques entre els 50 i 70 anys d’edat, podent-se produir a qualsevol edat. Només entre el 5% i el 15% seran d’origen familiar i aquests se solen produir a una edat més primerenca.

Símptomes del càncer de mama

Al principi, quan el tumor és molt petit no produirà cap alteració; només a mesura que el tumor es vagi fent més gran aniran apareixent algun dels següents símptomes:

  • Nòdul o embalum mamari.
  • Nòdul axil·lar.
  • Retracció del mugró de nova aparició.
  • Lesions a la pell: retraccions, pell de taronja, èczemes, úlceres.
  • Secreción sanguinolenta del mugró.

Pel que fa al dolor mamari; sobretot el relacionat amb el cicle menstrual, es tracta d’una molèstia desagradable però que no sol indicar malignitat, excepte en els casos persistents i sobretot unilaterals.

Com es diagnostica un càncer de mama?

La detecció del càncer de mama es pot diagnosticar per algun d’aquests procediments:

  1. Inspecció i exploració mamària. Davant la sospita clínica, i durant els reconeixements ginecològics habitualment anuals.
  2. Mamografia. Es tracta de la prova més eficaç per a l’obtenció del diagnòstic més precoç del càncer. Consisteix en la realització d’una radiografia de la mama, que detecta imatges sospitoses que no es palpen durant l’exploració.
  3. Ecografia mamària. Es sol emprar en les dones joves i com a complement de la mamografia davant la presència de mames denses. Mitjançant una sonda d’ultrasons s’explora el teixit glandular mamari i axil·lar.
  4. Ressonància nuclear magnètica. Es fa servir per delimitar l’extensió mamària de la malaltia maligna.
  5. Diagnòstic anatomopatològic. És el diagnòstic de certesa i ens informa de les característiques del tumor. La mostra per a l’estudi microscòpic es pot obtenir mitjançant PAAF (punció aspirativa amb agulla fina), BAG (biòpsia amb agulla gruixuda) o mitjançant extirpació quirúrgica. Com més petit sigui la mida del tumor detectat, millor pronòstic tindrà la malaltia, de manera que la prova d’elecció per a la detecció del càncer de mama serà la mamografia.

Imatge: freepik

Contacta'ns per Whatsapp