malaltia fibroquística de mama

En què consisteix la condició fibroquística de mama?

La condició fibroquística de mama és una malaltia comuna, no cancerosa. Es caracteritza pels pits voluminosos i dolorosos, que pot empitjorar poc abans de la menstruació.

Quins factors causen la condició fibroquística de mama?

Hi poden haver molts factors, però el contribuent més gran és el canvi en els nivells de moltes de les hormones del cos, principalment l’estrogen i la progesterona.

Les fluctuacions mensuals de les hormones amb el cicle de la menstruació, els símptomes poden incloure inflamació del teixit glandular de la mama i retenció de fluids, provocant inflamació i dolor. A diferència del procés de despreniment de tancament en l’úter durant la menstruació, on cada mes, el revestiment de cèl·lules que s’ha format ràpidament s’allibera del cos, el si no té un mecanisme per desprendre i desfer-se de les cèl·lules després de cada cicle mensual.

Amb el temps, l’acumulació de les cèl·lules i el líquid que no són absorbides pel cos romanen en el teixit glandular de la mama, juntament amb la inflamació causada per les deixalles de cèl·lules. Les dones majors de trenta anys són les més afectades per les condicions fibroquístiques de la mama.

Si es tracta d’una condició benigna, m’he de preocupar?


Sens dubte, la condició fibroquística de mama comporta un malestar mensual i una major sensibilitat als pits, per tant, és una condició que cal considerar. Així i tot, el risc més gran que implica tenir els pits fibroquístics és la condició de similitud en aparença a tipus més greus dels embalums en els pits.

Encara que no hi ha evidència en que les condicions de mama fibroquística puguin contribuir o causar càncer, la presència de nòduls benignes poden fer més difícils dur a terme un autoexamen eficaç de mames.

Hi ha aliments que contribueixen a les condicions fibroquístiques de les mames?


Alguns estudis han suggerit, però no s’ha provat, que els fitoestrògens (estrògens d’origen vegetal) que es troben en el cafè, el te, la xocolata i els refrescos de cola, poden contribuir a l’augment de les condicions fibroquístiques actuant de la mateixa manera que l’estrogen i la progesterona.

Moltes dones han experimentat una millora en els símptomes de sensibilitat a les mames i embalums reduint o eliminant aquests aliments de la seva dieta.

La reducció de la ingesta de sodi també ajuda a reduir la retenció de líquids comuns en el període de temps abans de la menstruació, juntament amb la inflamació del teixit mamari que pot causar malestar.

Què cal considerar per ajudar a la condició fibroquística de les mames?


La vitamina E, un antioxidant de gran abast, pot ajudar amb els símptomes d’inflamació i sensibilitat per la seva capacitat de reduir la inflamació i retenció de líquids, comú amb les condicions fibroquístiques de la mama. També pot ajudar a reduir el ràpid creixement de les cèl·lules que contribueixen a la malaltia.

Fins ara, no s’ha demostrat per què la vitamina E és útil en aquesta condició, però que sembla que ajuda a alleujar els símptomes.

Les fonts alimentàries de la vitamina E, i algunes formes fàcils d’afegir a la dieta, són:

  • Les ametlles.
  • Les olives.
  • Les verdures de fulla verda, com els espinacs i les bledes.
  • Els alvocats.
  • El salmó.
  • El germen de blat.

Alguns estudis han demostrat que les dones amb condicions fibroquístiques de la mama han experimentat una millora dels seus símptomes amb la suplementació de vitamina E natural.

Recordeu que la vitamina E és soluble en greix, però no en aigua, és a dir, que el cos emmagatzema l’excés de les quantitats que, en alguns casos, pot causar toxicitat, de manera que les dosis diàries recomanades han de ser vigilades estretament.

Foto de rawpixel.com – www.freepik.es

Contacta'ns per Whatsapp