La citologia vaginal, també coneguda com a citologia, és una prova rutinària que es es dua terme en la revisió ginecològica anual per detectar i prevenir malalties.
Per què serveix?
La prova de Papanicolaou és una part important de la cura de la salut de la dona ja que ajuda a prevenir el càncer de coll uterí. La citologia també pot detectar altres malalties de l’aparell reproductor, com ara el càncer d’úter, el càncer d’ovari i el càncer vaginal.
D’altra banda, la millor manera de detectar el virus del papil·loma humà (VPH) és mitjançant una citologia. El càncer de coll uterí gairebé sempre està causat pel VPH, per la qual cosa poder detectar la infecció en una fase primerenca ajuda a tractar abans que s’agreugi.
També és útil per examinar les infeccions vaginals produïdes fongs (candidiasi), bacteris o altres malalties com la clamídia i la gonorrea, entre d’altres.
En què consisteix la prova?
La prova de Papanicolaou és una prova senzilla que només dura uns minuts. Durant la prova, el ginecòleg introdueix un espècul a la vagina per recollir cèl·lules del coll uterí i enviar-les al laboratori per a la seva anàlisi.
La citologia fa mal?
La citologia es pot descriure com una prova molesta, però no dolorosa. Es percep com un pessic molt ràpid. Es pot dir que és una petita punxada. És possible que, en poques ocasions, es produeixi una petita hemorràgia després de l’examen citològic; això, però, és natural i no cal preocupar-se’n.
La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) recomana fer la primera prova citològica als 25 anys. En el cas de les dones sexualment actives, el millor és sotmetre’s a una revisió ginecològica a Girona que inclogui la prova de Papanicolau anualment.