àcid fòlic

L’àcid fòlic. Una vitamina essencial durant l’embaràs

L’àcid fòlic pertany al grup de les vitamines B, per això també es coneix com a vitamina B9 o folat, necessària per a la maduració de proteïnes estructurals i la producció de glòbuls vermells. El grup de vitamines B es pot trobar en diversos aliments, tot i que també hi ha suplements (en pastilles) que es poden prendre durant l’embaràs per a prevenir problemes de salut.

 

La funció de l’àcid fòlic durant l’embaràs

 

L’àcid fòlic és una vitamina essencial, sobretot durant l’embaràs, ja que la seva funció intervé en la prevenció dels possibles defectes de neixement que poden afectar al cervell o medul·la espinal del nadó, coneguts com defectes del tub neural.

Els estudis demostren que les dones que prenen la dosi diària recomanada d’àcid fòlic ajuda a reduir fins a un 70% el risc que el seu nadó tingui defectes d’espina bífida durant la gestació, així com altres alteracions del sistema nerviós.

 

Quan cal començar a prendre l’àcid fòlic?

 

El teu metge/ metgessa o llevadora t’indicarà quan cal començar a prendre’l i en quina quantitat. Generalment, és aconsellable començar a prendre’l un parell de mesos abans de concebre i durant la primera etapa de gestació.

 

Aliments que aporten àcid fòlic

 

Ara que estem a l’estiu pots aprofitar a incloure en el teu menú diari, amanides a base d’enciam, tomàquet, ous durs, escarola, així com els següents grups d’aliments:

  • Verdures de fulla verda: espinacs, col, bròquil, endívies, ruca i espàrrecs.
  • Carns, peix i fetge.
  • Fruites fresques com la taronja, el plàtan, el meló i l’alvocat.
  • Llegums: llenties, pèsols, soja, mongetes i cigrons.
  • Fruits secs: anous, ametlles i avellanes.
  • Cereals integrals

Recorda que el suplement d’àcid fòlic en pastilles és un complement a tots aquests aliments. Per tant, és important que adaptis la teva dieta amb aliments que continguin aquesta vitamina quan comencis a buscar l’embaràs i durant el primer trimestre de gestació.

Si estàs embarassada, és molt important que portis un bon control de l’embaràs, i que puguis consultar amb el teu metge/ metgessa o llevadora sobre els suplements que has de prendre i en quina quantitat.

Contacta'ns per Whatsapp